Intervju med Johan Häggkvist

Johan Häggkvist bestämde sig en solig majdag förra året för att han skulle springa hela Sörmlandsledens 100 vackra km och han skulle göra det inom ett år. Nån av helgerna innan den 7:e maj tänker han springa sin sista etapp från Alby friluftsgård till Tyresta nationalpark och därmed äntligen fullfölja sitt mål.

Hur fick du den här idén? 
Jag läste om en okänd kvinna som hade gått hela Sörmlandsleden och då hade jag precis sprungit några av etapperna själv och tyckte att det var otroligt vackert. Jag tänkte ”kan hon så kan väl jag”.

Vilken har varit den vackraste etappen?
Det är svårt att välja en som vackrare än någon annan men om jag verkligen behöver välja så är det etapp 39 som mellan Västra Koviken och Dragviken, den är bara 6 km men har några av de finaste vyerna över Bråviken, nära Nävekvarn.
Den är allra bäst en tidig sommarmorgon med blå, klar himmel och vattnet som slår mot klipporna men även fin andra tider på året.

Sträckorna runt Marvikarna är annars att rekommendera samt etapp 23 som går mellan Hälleforsnäs och Svalboviken. Där får du en perfekt inlandskombination av fin skog, små sjöar och mossar medan du springer på härliga stigar och berghällar under de 12 km som etappen sträcker sig över.

Vilken har varit den jobbigaste?
Den jobbigaste var nog de två anslutningsetapperna från Gnesta till Nykvarn där huvudleden ansluter någonstans mittemellan. 

Jag valde dock att fokusera att springa de två etapperna vid ett och samma tillfälle för att kunna kryssa bort båda etapperna på samma dag.
Vädret var kulet och lite småkallt och sträckan blev totalt 30 km vilket blev lite väl långt för mitt knä som började värka. Till råga på allt så dessutom lite extra blött och lerigt. Sträckorna i sig bjöd även på en del kalhyggen vilket inte lyfte energin.

Vilka svårigheter har du upplevt?
Svårigheter har mestadels varit av rent logistisk karaktär och bestått av kunna hitta transportmedel åt båda håll på etapperna för att slippa springa fram och tillbaka på samma sträcka. Med en hel del planering har det gått göra rundslingor genom av lägga ihop fler etapper vid ett och samma tillfälle.

Ibland har familjen fått hjälpa till och skjutsa och de gånger jag sprungit med andra så har vi ställt en bil på varje start respektive mål.

Har du sprungit ensam hela tiden?
Vid flera olika etapper har jag haft olika härliga löparkompisar med men förutom det så möter man nästan alltid några härliga människor ute på Sörmlandsleden som ger en energi och säger hej.

Hur många etapper har du kvar?
I dagsläget har jag enbart 9 etapper kvar men efter påskhelgen så bör det enbart vara tre kvar. Så skönt när målet nu syns i horisonten.

Har du några nya trailäventyr på gång efter det här? 
Jag älskar att hitta nya ställen för att springa trail och det finns mycket av världen och Sverige kvar att upptäcka. Just nu är nästa mål Roslagsleden.

Har sprungit i flera nationalparker i USA, Australien och på Nya Zealand.
Det är en perfekt kombination av att upptäcka nya platser och dessutom få träning men det allra viktigaste för mig är att springa i sån takt att man verkligen har tid att se de ofta väldigt vackra omgivningarna där man är och ibland bara stanna upp och njuta av stunden!

Skulle du vilja springa Stockolm Trail 21K?
En rolig trailrunda låter det som och kan jag dessutom kombinera den med att se delar av södra Stockholm så lockar det verkligen. 

Följ Johans resa på Sörmlandsleden på hans Instagramkonto trailrun_adventure.