Lyckan av att springa i skogen på vintern!

Om du inte redan har testat och blivit biten så vill jag rekommendera att springa trail på vintern. Helst när snön ligger vit och vacker eller nattetid när snön lyses upp av pannlampas sken.

För att kunna njuta kommer här några tips.

  • Bra skor är ett måste. Bra grepp och helst spikar gör att du kan känna dig trygg och undviker halkskador. Vill man bara testa en gång kan man ha ”fuskbroddar” som man fäster utanpå sina vanliga skor men jag vill verkligen rekommendera spikskor. De flesta funkar även för bra vinterpromenader.
  • Skydda vristerna med extra strumpa. När du fått hål på dina fina ullsockor så klipper du av foten och får ett par fina ”benvärmare” som täcker nedre del av vaden och foten ovanför skon.
  • Lager på lager kläder. Mitt tips är att du ska frysa lite precis innan passet och de första 2 minutrarna. Då har du lagom med kläder. Är du varm innan passet har du för mycket på dig. Reglera värmen med extra mössa/pannband, Extra vantar, Tunn skaljacka etc. ha däremot en skön värmande jacka som väntar vid målgång. Personligen tycker jag att vintertights utan underställ räcker till ca 2-3 minusgrader. Är det kallare så tar jag underställ under tightsen eller overallsbyxorna.
  • Bra vantar/handskar. Ett par tunna ullfingervantar och en tumvante utanpå är optimal när det blir lite kallare.

Njut av snön och testa gärna någon av alla reflexbanor som finns utsatta i skogarna. Man hittar dem i mörker när man är ute med lampan.

Göran

Andra inlägg