Stockholm Trails resa från 2012 till 2022

Det var en gång…

En man som heter Erik som var ansvarig för Salomon Trail Tour med ambitionen att skapa bra traillopp över hela Sverige. Enligt Erik fanns det inga bra lopp i stockholmstrakten då de befintliga mest var lopp på asfalt och grusvägar. ”Det ska vara vacker terräng, fin skog och mysiga stigar” uttryckte Erik. Då vi tidigare hade arrangerat multisport ihop fick vi frågan om inte orienteringsklubben OK Södertörn kunde arrangera en bra trailruntävling vilket vi tog till oss och ganska snabbt svarade ”javisst kan vi det!”. Vi är experter på att arrangera och kan hantering av arrangemang i skogen med alla de bestämmelser som finns för att skydda djurliv, mark och miljöfrågor samt har medlemmar som brinner för att få fler att upptäcka glädjen med att träna ute i naturen.

Vi klurade på hur vi skulle få till ett attraktivt koncept med både fin skog med en spännande och funktionell arena och samtidigt lätt att ta sig till utan bil… och vips, premiären av Stockholm Trail skedde 2012 med arena vid Globen city utanför Globe Hotel med ca 260 fullföljande löpare.

Efter premiären av Stockholm Trail tittade vi som arrangör på möjligheten att skapa ett koncept ihop med rullskidor och cykling för att ta vara på synergier under själva tävlingsdagen med samma arena. Vi skapade då Stockholm Challenge som var det övergripande konceptet för tre stycken deltävlingar under samma dygn. Det skulle med andra ord vara möjligt att delta i en tävling eller hela konceptet med tre race på ett dygn. Alla med samma arena.

2013 var det premiär för Stockholm Challenge med målgång för Stockholm Trail, Stockholm Ride (cykel) och Stockholm Rollerski.

Efter några år insåg vi att reglerna i Stockholms stad/län för arrangemang med hjul (rullskidor och cykel) är extremt krävande varför vi fann det klokast i att lägga ned cykel och rullskidloppen då arbetsinsatsen inte var i proportion till resultatet.

Stockholm Trail däremot ville vi utveckla till det bästa trailloppet i Stockholm genom att hitta en bra arena med vacker natur omkring och möjlighet till 0 procent asfalt på banorna. Valet föll på Hammarbyhöjdens IP med närhet till Hammarbybacken och Nackareservatet som tävlingsområde, där vi är kvar än idag med otroligt vackra naturbanor.

Under våra 10 år har vi hela tiden jobbat med utveckling av arrangemanget. Det innebär förfining av bansträckningen, arenautveckling och hållbarhetsutveckling. Banorna har ändrats lite under årens lopp och det är mycket för att vi lyssnat på deltagarnas önskemål om att få så lite asfalt och grus som möjligt och därmed gjort om vissa stråk. Hela tiden med ambitionen att man inte heller ska behöva springa samma sträckning två gånger oavsett längd på bana.

2019 kördes Stockholm Trail i augusti för första gången istället för i juni. Förändringen hade att göra med vår hållbarhetsutveckling där vi insåg att djuren och naturen tog mindre skada av arrangemanget senare på året då de inte precis fått sina ungar.
Vi har gått ifrån metallmedaljer mot trämedaljer samt använder enbart pappersmuggar istället för plast ute på vätskekontrollerna. I år 2022 har vi ett samarbete med Plogga som innebär att alla funktionärer ute på banorna samt på arenan kommer att utrustas med nedbrytbara påsar för att samla skräp i.
Mycket fokus har även lagts på hur vi marknadsför loppet och till vem. Vi vill ha ett lopp där löparglädje står i centrum och att alla blir vinnare som tar sig runt vald bana. Samtidigt ska 21K banan vara en utmaning även för den trailvane löparen och genom åren har vinnarna ofta haft orienteringsbakgrund vilket visar på att banan är tekniskt utmanande. Man ska även kunna växa med Stockholm Trail genom att byta distans från 5K till 10K banan och från 10K till 21K banan.

Varje år har vi arrangerat gratis provlöpningar för att bjuda in till att våga testa traillöpning. Vi har även arrangerat Plogga event för att dra vårat strå till stacken med att bevara Nackareservatet rent från skräp trots den mängden besökare som är där varje dag.

2020 var ett tufft år med covid-pandemin som lamslog världen och oss. Vi tvingades ställa in hela arrangemanget. 2021 var vi tillbaka men med fria starttider och så lite arena som möjligt för att minska trängsel både på banan och vid start och mål.

Det känns i år fantastiskt att kunna bjuda in alla gamla och nya Stockholm Trail-löpare till en löparfest igen i vanlig Stockholm Trail-anda med gemensam start och härligt arena häng med nära och kära som vill komma och heja. Vi har dock valt att behålla en startgrupp som sticker iväg på fri starttid om man så önskar då vi upplevde att flera deltagare som springer för njutningens skull uppskattade mindre stress i samband med starten.

Vad händer i framtiden?

Vår ambition är att vara det vackraste loppet med nöjda löpare som uppskattar kvalitet. Vi har en stark tro på att nöjda kunder kommer tillbaka så varmt välkommen in i vår familj
För framtiden vill vi gärna testa att ha en sprintdistans samt flera barn och ungdomsklasser.

Stockholm Trail Crew

Årets fina medalj från Raw Cut studio