Om Stockholm Trail 2019

Det gemytliga original-trailloppet i Nackareservatet

StockholmTrail är loppet som verkligen fokuserar på din upplevelse. Vi vill att du ska få uppleva den härliga känslan som vi vet att traillöpningen innebär när den är som bäst. För att lyckas ge dig denna upplevelse har vi framförallt fokus på 4 punkter, banan, banan, deltagarantal och hållbarhet.

För att löparna ska få en så bra upplevelse som möjligt eftersträvar vi inte att vara ett för stort lopp. Vi önskar vara det gemytliga loppet, där du som löpare får plats i spåret och har möjlighet att sitta på en filt på gräsmattan efteråt och äta din picknick. Våra olika banlängder ger både möjlighet för nybörjaren att testa på trail men ger även den som vill ha en utmaning möjligheten att springa 21 km i skogen, vilket är tuffare än man tror. Vi har tidigare år varit
600-700 löpare och vi har i år ett tak på ca 1000 löpare. Förra året införde vi startgrupper för att få ett ännu bättre flöde i skogen och det fortsätter vi med även i år.

Stockholm Trail arrangerades för första gången 2012 och var då ett av de första trailloppen i Stockholm. Sedan dess har intresset för traillöpning ökat dramatiskt och nya lopp dykt upp för varje år.  Vi som arrangerar är i grund och botten orienterare men som velat dela med oss av den härliga känslan av att träna och springa ute i skogen till flera. Vi brinner som sagt för att löparupplevelsen för dig ska bli så bra som möjligt ute på banan! Flera hundra timmar har lagts ned på banan under årens lopp för att få till en så fin naturupplevelse som möjligt med så lite asfalt som det bara går. Det var det som gjorde att vi flyttade start och mål från Globentorget till Hammarbyhöjdens IP för er som var med från början säkert kommer ihåg. Förutom startsträckan på ca 200 meter finns ingen asfalt på någon av de tre banorna längre. I början och i slutet går banorna på grusstigar runt Hammarbybacken men sedan är det små stigar och obanade stråk i skogen som gäller. Längst bort på 21K-banan är det mycket vacker natur med sjöar och vit mossa uppe på hällarna. Varken 5K-,10K, eller 21K banorna varvar utan varje meter är en ny meter att springa och uppleva. Eftersom vi gör förändringar varje år på banorna för att saker händer i skogen och för att deltagarna ska få så fina stråk som möjligt kan distansen skilja med några hundra meter från år till år. 10K-banan och 21K-banan är i år ca 500 m längre. Innan tävlingsstart kommer det givetvis framgå på hemsidan exakt längd på alla banorna så att ni kan få korrekta km/tider på era klockor. I skogen finns ca 3000 orangea snitslar samt 30-talet funktionärer som hejar och visar er rätt. Det finns även flera vätskekontroller med tanke på fjolårets höga temperatur på 28 grader.

Vi har speaker, sportförsäljning från Löplabbet, kaffeservering och hamburger grill på arenan. Nytt för i år är att vi även kommer att ha två massörer på plats där deltagarna kan få sina ömma muskler ombesörjda.